Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Pirula az időeltolódás okozta alvászavarra

2008.12.03. 09:54
1 hozzászólás

Néhány éven belül piacra kerülhet egy időeltolódás okozta alvászavart is orvosló új gyógyszer, amellyel vissza lehet állítani a szervezet természetes alvási ritmusát. A szer átállítja a szervezet természetes mélypontját és a melatonin (alváshormon) felszaporodását a testben - foglalta össze a gyógyszer hatását a BBC jelentése.

A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint a kísérletek igazolták, hogy a gyógyszer segít az alvászavartól szenvedőknek gyorsabban elszenderedni és hosszabb ideig aludni. A szakértők azt állítják, hogy örvendetes alternatívája lehet az olyan nyugtató hatású, de függőséget okozó szereknek, mint például a benzodiazepinek. Az új gyógyszer emberek millióinak (több műszakban dolgozóknak, légi járatok személyzetének, turistáknak) hozhat megkönnyebbülést - véleményezte a tanulmány Daniel Cardinali, a Buenos Aires-i Egyetem tudósa.

A kísérletek során 450 embert tartottak öt órával hosszabb ideig ébren, mint rendesen, ezzel teremtették meg a más időzónába való átlépés körülményeit. Akik bevették a gyógyszert, 30 perctől akár közel két órával is többet aludtak, mint a kortollcsoport tagjai, akik hatástalan pirulát kaptak. A természetes melatonin, amely éjjel szaporodik fel a szervezetben, népszerű kezelési mód az időeltolódástól alvászavarosok számára.

A kutatók azonban rámutattak, hogy a melatonintabletták hatása, tisztasága és megbízhatósága nem szabályozott. Más módon hathatnak egy éjszakai műszakosra, mint egy időzóna-átlépés miatt álmatlanságban szenvedőre. A dolgozatot jegyző Elizabeth Klerman és amerikai kollégái beszámoltak róla, hogy további ellenőrzéseket végeznek annak kiderítésére, nincs-e káros hatása a szernek. (MTI)