Piroska
-2 °C
5 °C

Dr. House tantárgy lett a marburgi orvosi egyetemen

2008.12.12. 13:21
31 hozzászólás

Állást kapott a marburgi orvosi egyetemen Dr. House, a Magyarországon is népszerű amerikai televíziós filmsorozat főszereplője. Brinkmann professzornak, a korábbról ugyancsak ismert Klinika egykori főszereplőjének azonban már nem jutott hely.

Pontosabban szólva a Dr. House szemináriumi  tantárgy lett a marburgi egyetem orvostudományi karán, a Klinikát viszont az egyetem illetékesei már nem tartották arra érdemesnek.

Jürgen Schafer, az orvosi kar igazgatója - aki az egyik legismertebb német kardiológus hírében áll - egy pénteki interjúban elmondta, hogy a Dr. House-t rendszeresen megtekintik, és elemzik az orvostanhallgatókkal a heti szemináriumon, az ugyanis általános megítélés szerint hasznos kiegészítését jelenti a tantervnek.

Schafer professzor szerint a sorozat nemcsak szórakoztató és izgalmas, hanem  jóval közelebb jár a valósághoz, mint minden más, általa ismert orvosi televíziós sorozat. Olyannyira, hogy a zsémbes és nyers modorú "doki" diagnózisait mindenképp elemezni kell.

Mindez - mint a professzor vélekedett - nem jelenti azt, hogy House orvosi magatartása általánosságban elfogadható lenne, de hát filmről van szó, így az megengedett. A sorozat ugyanakkor rendkívül jól ábrázolja az egyes betegségek tüneteit, az azokkal járó panaszokat, a kezeléssel kapcsolatos elképzeléseket, s a diagnózis-felállításokat - hangoztatta az igazgató, hozzátéve, hogy a diákok egyik kedvenc tárgyáról van szó.

A professzor elmondta, hogy a sorozat egyes részeit többször is közösen tekintik meg, és leállítják a filmet, ha egy különösen érdekes, szakmai vitára okot adó jelenetről van szó. Ilyenkor a diákok a docensekkel közösen elmélkednek azon, hogy éppen mi történhetett a pácienssel, mi lenne a legmegfelelőbb terápia, és azután mindezt összevetik a Dr. House által felállított diagnózissal. Különös megelégedésre ad okot, ha a diákok által felállított diagnózis hasonló House diagnózisához.

Emellett a szemináriumon nem csupán azt elemzik, hogy  a filmbeli orvosnak igaza van-e, vagy nem, hanem általánosságban azt is, hogy miként történik egy komplex diagnózis felállítása, ehhez mennyire szükséges a  szakmai vita, illetve a kollégákkal való csapatmunka.

A magyar televízióban évekkel ezelőtt vetített Klinika főszereplőjéről, Brinkmann professzorról  azonban az igazgató már nem volt ilyen jó szakmai véleménnyel, és ezért fel sem merült, hogy ez a filmsorozat is szemináriumi tárgy  legyen. Brinkmann ugyanis annak idején már "a folyosón 10 méterről" megmondta, hogy a betegnek szívinfarktusa van - fogalmazott az igazgató.

Schafer elismerte, hogy olykor könnyű a diagnózis felállítása, de ma már az esetek túlnyomó többségében rendkívül összetett "betegségképpel" kell számolni. "Azoknak a betegeknek a túlnyomó többsége, akiket Dr. House meggyógyít, az egykori híres Fekete-erdei klinikán valószínűleg meghalt volna" - vélekedett a marburgi professzor. (MTI)