Az ókori Izrael távolról sem volt az a tejjel-mézzel folyó Kánaán, amilyennek hisszük, az emberek táplálkozása hiányos volt - állítja egy brit teológus.
Nathan MacDonald, a St. Andrews Egyetem ószövetség-szakértője, aki a Szentírás szövegeit elemezte, és régészeti leleteket, valamint emberi csontvázakat vizsgált, végkövetkeztetéseit a Mivel táplálkoztak az izraeliek az ókorban? A bibliai idők étrendje című művében foglalta össze. A teológust azt késztette a vizsgálatokra, hogy az Egyesült Államokban sikerlistákra kerülnek azok a kiadványok, amelyek a bibliai étrend előnyeit ecsetelik.
"A bibliai étrend valóban alacsony kalóriatartalmú, és rostdús, ám kiegyensúlyozatlan, hiszen híján volt a létfontosságú nyomelemeknek és vitaminoknak" - taglalja MacDonald. Ismertetése szerint az ínséges időket leszámítva az ókori Izrael lakosainak étrendje elegendő kalóriát biztosított, ám ritkán került hús az asztalukra, és a szükségesnél sokkal kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. Fő táplálékuk a lepény, és gabonafélék voltak. "Ez távolról sem volt egy kiegyensúlyozott étrend" - hangsúlyozta a teológus. A korabeli izraeli csontvázak vizsgálata is ezt támasztja alá: igen gyakori volt a vashiányos vérszegénység. "Ez az étrenddel magyarázható, amelyben túl sok kenyér, viszont kevés hús és zöldség szerepelt" - emelte ki MacDonald, hozzátéve, hogy leginkább a terhes anyák és a gyermekek szervezete sínylette meg a hiányos táplálkozást, ennek következményei egész életükben végigkísérték az érintetteket.
"A Bibliában a táplálkozással kapcsolatban sok figyelemreméltó dolog szerepel, ám a Szentírás elsősorban annak a fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, hogy osszuk meg táplálékunkat a nálunk kevésbé szerencsésekkel" - vélekedett Nathan MacDonald. (MTI)