Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Depressziósak az oroszok a válságtól

2009.01.20. 18:04
0 hozzászólás

Négyszeresére nőtt a segélyhívások száma a Szerbszkij Intézet pszichiátriáján a globális pénzügyi válság kirobbanása óta, mondta el kedden az intézet igazgatója. Az intézet országszerte válságellenes központok hálózatát hozza létre, hogy segítsen a válság következtében egyre szaporodó lelki problémák kezelésében.

Oroszországra súlyos csapást mért a világméretű krízis: a részvénypiac több mint 70 százalékot vesztett értékéből, az ország legfontosabb exportcikke, a kőolaj hordónkénti ára pedig 147 dollárról 34 dollárra csökkent.

Az országos adatok ugyan még nem ismertek, de a moszkvai pszichiátria ambuláns betegeinek száma 10-20 százalékkal nőtt a válság kezdete óta - közölte Tatyána Dmitrijeva, az intézet igazgatója. Egy hónapja még csak alkalmi esetek fordultak elő, de most már a betelefonálóknak majdnem a fele a válsággal kapcsolatos problémával keresi őket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai arról árulkodnak, hogy Litvánia után Oroszországban a legmagasabb az öngyilkosok aránya a világon. "Az orosz Iván jobban átérzi a családja iránti és önmagával szembeni felelősséget, amiért kudarcot vallott és cserbenhagyta a szeretteit. Ezért van ennyi öngyilkos Oroszországban" - magyarázta az igazgató. Eddig két olyan üzletemberről tud az országban, akik a jelenlegi krízist nevezték meg búcsúlevelükben öngyilkosságuk okául. (MTI)