A nők kevésbé tudják elnyomni éhségüket, ha a kedvenc ételüket kínálják nekik. Gene-Jack Wang, a New York állambeli Brookhaven Laboratórium munkatársa évek óta kutatja az étkezéssel, elhízással kapcsolatos agyi válaszokat. Ezúttal arra kerestek választ, hogy az élelembevitelt szabályozó agyi folyamatokban milyen nemi különbségek vannak.
Wang és munkatársai 13 nőt és 10 férfit kértek meg, hogy koplaljanak egy éjszakát, majd kedvenc ételeiket tették eléjük, miközben agyi aktivitásukat PET (pozitron emissziós tomográf) készülékkel térképezték fel. A kísérlet előtt minden résztvevő megtanulta a kognitív gátlásnak nevezett technikát, hogy elterelje figyelmét éhségéről és az ételekről.
A férfiak és a nők szubjektív éhségérzetét is csökkentette a pszichológiai gátlótechnika, de az agyi képalkotó berendezés kimutatta, hogy míg a férfiaknál valóban csökkent az illetékes agyi terület aktivitása, addig a nőknél nem változott.
Nora Volkow, a tanulmány társszerzője, az Egyesült Államok Nemzeti Drogfüggőségi Intézetének (NIDA) igazgatója elmondta, hogy az agyi válaszok nemi különbözősége meglepő, hátterében talán a férfiak és nők eltérő tápanyagigénye áll. A természetben a nők feladata az utód táplálása, ezért elképzelhető, hogy az elérhető közelségbe kerülő étel látványa evésre készteti a nőt. Ugyanakkor meg kell vizsgálni a későbbiekben a női nemi hormonok, például az ösztrogén hatását is.
A kutatás eredménye segíthet abban, hogy az elhízott emberek könnyebben ellenálljanak az evési késztetésnek. (MTI)