Elemér
0 °C
10 °C

A színlelt akupunktúra is eredményes

2009.01.21. 14:02
8 hozzászólás

Akupunktúrával megelőzhető a fejfájás és a migrén, de német kutatók szerint a színlelt kezelések, melyeknél szándékosan helytelenül szúrják be a tűket, csaknem ugyanolyan eredményesek. A kutatók szerint az akupunktúra előnyei a technikában való hitből erednek.

"Az akupunktúra klinikai hasznának nagyobb része vélhetően a nem-jellegzetes szúrások hatásának és a placebó jelenségnek tudható be, ami azt jelenti, hogy a jellegzetes szúrási pontok kevésbé fontosak lehetnek, mint amilyennek azt korábban feltételezték" - írja Klaus Linde, a Mücheni Műszaki Egyetem alternatív gyógymódokat kutató munkatársa.

Az akupunktúra és az akupresszúra is a testben futó energiavonalak elméletén alapul. Akupresszúránál ujjbeggyel vagy golyócskával nyomják a speciális pontokat, míg az akupunktúránál tűket alkalmaznak. Több korábbi tanulmány kimutatta, hogy mindkét kezelés serkentheti egy hormontípus, az endorfinok felszabadulását, melyek csökkentik a stresszt, a fájdalmat és a hányingert.

Linde két áttekintő elemzést végzett - melyek 33 tanulmány, bennük 6736 férfi és nő adatait tartalmazták - annak megállapítására, mennyire hatékony a technika a fejfájás és a migrén megelőzésében. Megállapították, hogy a legalább nyolc hétig akupunktúrával kezelt embereknél kevesebbszer jelentkezett fejfájás, mint azoknál, akik csak fájdalomcsillapítót kaptak. Migrénnél is a tűk nyertek a tablettákkal szemben, ám a színlelt tűkezelések is hatásosak voltak - állítják a kutatók. A nem súlyos fejfájásoknál az akupunktúra alig valamivel volt eredményesebb, mint a tűk véletlenszerű elhelyezése.

"Az orvosoknak meg kell tudniuk, hogy az akupunktúrával összefüggésbe hozható javulás meddig tart, és vajon a kiváló akupunkturisták valóban jobb eredményeket érnek-e el, mint a csak alapképzéssel rendelkezők" - hangsúlyozta a további vizsgálatok fontosságát Linde. (MTI)