Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egereknél már hatásos a herpeszfertőzést megelőző krém

2009.01.22. 14:04
1 hozzászólás

A herpeszfertőzéstől egy hétig is védő, állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult krémet fejlesztettek ki amerikai kutatók. A szer egy új típusú terápián, az úgynevezett RNS-interferencián alapul, amely kikapcsolja azon gének működését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ.

A kettes típusú herpeszvírus (HSV-2) szexuális érintkezés útján terjed, a nemi szerveken okoz hólyagos kiütéseket. Ennek megelőzésére szolgál az a védőkrém, amelyről a Cell Host and Microbe című szakfolyóiratban számol be Deborah Palliser, Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy 536 millió ember él világszerte genitális herpeszfertőzéssel. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának adatai szerint minden ötödik felnőtt amerikait megfertőzött a HSV-2 herpesz, a HSV-1 típusú ajakherpesz-fertőzés pedig 100 millió embert érint.

A herpeszvírus - amilyen egyébként a bárányhimlőt okozó vírus is - az idegrendszer idegdúcaiba hatol be, ahol akár évekig lappang, mielőtt aktiválódva fájdalmas, viszkető kiütést okoz. Az aciklovir és a hozzá hasonló szerek elnyomják ezeket a tüneteket, ám megelőzésre nem alkalmasak. Az új megközelítés RNS-molekulákat használ fel, melyek a gének által kódolt fehérjék előállításában játszanak szerepet. Az új szer a nectin-1 jelű gént célozza meg. Állatkísérletek korábban bizonyították, hogy azok a génmódosított egerek, amelyekben nem működik ez a gén, nehezebben fertőzhetők meg a kettes típusú herpesz szimplex vírussal.

A kutatók a nectin-1 jelű gén működését akadályozó krémet fejlesztettek ki. Ahhoz azonban, hogy a szer azonnali védelmet nyújtson, magában a vírusban található egyik gént is célba kellett venniük. Az RNS-darabkák szállítására koleszterinmolekulát használtak a kutatók, és úgy találták, hogy az így előállított krém nem irritálta a kísérleti egerek hüvelyét. A helyileg alkalmazott RNS-szakaszok alkalmasak lehetnek a HSV-2 kezelésére, újraaktiválódásának megakadályozására, és szexuális úton történő átadására - írják a szerzők. (MTI)