Judit
3 °C
7 °C

Az idegsejtek kijavításához adhat ötletet egy féreggén

2009.01.23. 14:49
4 hozzászólás

Egy gén serkentésével regenerálhatók idegsejtek, legalábbis ezt mutatja az a fonálférgeken végzett amerikai tanulmány, melynek eredményét csütörtökön tették közzé a Science tudományos magazinban.

A Utahi Egyetem kutatói fonálférgekkel végzett kísérleteikben megállapították, hogy négy gén működik közre a sérült idegsejtek kijavítását célzó alapvető folyamatban. Ez a genetikai útvonal az embernél is megtalálható, ezért Michael Bastiani, a kutatás vezetője úgy véli, megfelelő körülmények között talán az emberi idegsejteket is regenerálódásra is késztetheti.

Munkájuk során a utahi kutatók a fonálféreg 5000 génjének működését szüntették meg egyenként az úgynevezett RNS-interferencia technika segítségével, hogy megállapítsák, melyik gén játszik kulcsszerepet az idegkijavítási folyamatban. (Az RNS-interferencia olyan molekuláris folyamat, amelyben kisebb RNS-molekulák felhasználásával specifikusan akadályozzák meg egy-egy gén működését.)

A kutatók találtak egy dlk-1-nek nevezett gént, amely a féreg minden életfolyamatában alapvetően fontos volt: amikor megakadályozták működését, az idegsérülés nem gyógyult, amikor azonban serkentették, a férgek sérült idegei sokkal gyorsabban regenerálódtak.

Bastiani és munkatársai úgy találták, a dlk-1 gént közvetlenül a sérülés után kell ösztökélni, hogy a javításhoz szükséges fehérjét kezdje előállítani. Ez valószínűsíti, hogy az időtényezőnek nagy szerepe van abban, működésbe hozható-e az idegsejtek genetikai javító útvonala. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?