Mellkasba ültetett jelfogó működteti a kézprotézist

2009.02.11. 18:00

Újabban a felső végtag protéziseit már a testmozgással irányítják: a váll által végzett mozdulatok egy kábelen keresztül jutnak el a könyökhöz, csuklóhoz vagy kézfejhez. Ez a módszer azonban egyszerre csak egy ízület mozgatását teszi lehetővé, ráadásul nagyon sok gyakorlást igényel, hogy a beteg megtanulja kontrollálni új végtagját.

Todd Kuiken, a chicagói rehabilitációs intézet sebésze kidolgozott egy műtéti eljárást, amelyben az amputált végtag idegrostjait a mellkas izomzatába ültették be, ily módon az idegi impulzusok mozgatják a speciális művégtagot. Jelenleg már 30 olyan páciens van, akik képesek végtagprotézisük ujjait külön mozgatni, megragadni a baseballütött, vagy akár belecsípni valakibe.

Az újfajta végtagprotézisnek olyan jelfogói vannak, amelyek venni tudják az idegi impulzusokat. Ezeket a jeleket egy komputer alakítja át, majd a kívánt feladat elvégzésére utasítja a mesterséges kezet, amely komplex mozgásokra képes. Egyszerre válik lehetővé a könyök, a csukló és az ujjak mozgatása.

Todd Kuiken szerint a vizsgálat során alkalmazott művégtagok csupán prototípusok és tökéletesítésre szorulnak, mielőtt széles körben elérhetővé válnának.  • Tippek
  • Hírek