Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Leletek az jeruzsálemi templomok korából

2009.02.25. 13:43 Módosítva: 2009.02.25. 13:44
1 hozzászólás

Az első jeruzsálemi templomot, amelyet Salamon király építtetett, és ahol a frigyládát őrizték, időszámításunk előtt 586-ban pusztították el, amikor a zsidókat a babiloni fogságba hurcolták. A második jeruzsálemi templom építése időszámításunk előtt 535-ben kezdődött és 515-ben avatták fel. A rómaiak 70. augusztus 4-én rombolták le. A Jeruzsálem déli részén egy építkezést megelőző ásatások során egy nagy épületet tártak fel, amelynek helyiségei a központi udvar köré rendeződtek - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

Az udvaron a régészek a cserépedények égetésére szolgáló kemencét fedeztek fel, valamint több kerámiaedényt. Az edények az időszámításunk előtti 8. évszázadból, vagyis az első templom korából származnak. A régészeti hivatal közleménye szerint az épületet ugyanakkor rombolták le, mint az első templomot. Az időszámításunk előtti 2. évszázadban a ház újjáépült, és két évszázadon át lakott volt, míg el nem pusztult a második templommal együtt. A bizánci korban kolostor, valamint majorok voltak ezen a helyen.

A leletek között szerepel négy, bor és olaj tárolására szolgáló agyagkorsó, amelyeken az i. e. 8. század végén uralkodó Ezékiás, Júda királyának pecsétje látható. Ez azt jelenti, hogy a korsók az uralkodó tulajdonát képezték. A régészek felfedezték két magas rangú hivatalnok - Ahimeleh Amadiahu és Jenohil pecsétjét is. Az ásatások során előkerült egy 600 évvel későbbi héber felirat is, amely valaha egy korsó nyakát díszítette.