Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A mánia kapcsolatba hozható a hírnév és a siker iránti vággyal

2009.03.02. 14:08
2 hozzászólás

A mániás és bipoláris zavarral élő embereknek nagyobbak az elvárásai a sikerrel, pénzzel, hírnévvel kapcsolatban - állítja Sheri L. Johnson, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai. 103 embert kérdeztek ki, köztük 27, korábban mániás depresszióval diagnosztizált pácienst.

A bipoláris zavarnak is nevezett rendellenességnél az érintett emberek drámai hangulat-, energia- és munkaképességet érintő változásokon mennek át. A kutatók megállapították, hogy a megkérdezettek közül azoknak volt a legnagyobb elvárásuk a pénzügyi sikerrel, hírnévvel kapcsolatban, akik életében már voltak mániás időszakok. A brit Journal of Clinical Psychology című szaklapban megjelent tanulmányukban a szerzők utalnak arra, hogy az összefüggést a mánia - amely felpörgött kedélyállapottal, egymást kergető gondolatokkal és bőbeszédűséggel párosul - és a teljesítmény fontosságába vetett hit között már korábban megállapították.

"A mostani eredmények azt jelzik, hogy a mánia - az egyéb, érte fizetendő ár mellett - nagyobb célok elérésére is sarkallhatja az embereket" - tette hozzá Johnson. A pszichológus úgy véli, ha sikerre viszi az érintetteket vágyuk, előnyük is lehet egyébként nagyon fájdalmas rendellenességükből. (MTI)