Benedek
-5 °C
5 °C

A netezők nevezhetik el a nemzetközi űrállomás új modulját

2009.03.02. 16:01
7 hozzászólás

A NASA az internetezők segítségét kérte a nemzetközi űrállomás harmadik moduljának elnevezéséhez, amit a tervek szerint 2009. decemberében fog az Endavour űrsikló felvinni az űrállomásra. Az első két, már üzemelő modul neve Unity (egység) és Harmony (harmónia). Az egyelőre Node 3 kódnév alatt futó harmadik modulban az űrállomás oxigén- és vízellátásáért felelős rendszerek kapnak majd helyet, és itt lesz az ISS fürdőszobája is.

Az űrkutatási hivatal négy nevet ajánl fel a weboldalán szavazóknak, plusz lehet saját ötleteket is javasonli. A négy jelölt az Earthrise (földkelte), Legacy (örökség), Serenity (nyugalom), és Venture (vakmerőség). A március 20-ig tartó szavazásban jelenleg toronymagasan a Serenity vezet, a szavazatok 86 százalékával; a másik három jelölt 4-5 százalékon áll. Az eredmény oka alighanem a Firefly című sci-fi tévésorozat lehet, ahol a főhősök űrhajójának neve Serenity. Az egyetlen évad után megszűnt sorozat rajongótábora mindent megtesz, hogy megörökítsék kedvencük nevét.

A látogatók által legtöbbször javasolt nevek között Xenu (a szcientológia egyházának eredetmítoszában a gonosz űrlény, aki a Földre száműzi a gonosz lelkeket, akik aztán az emberiség minden baját okozzák) vezet, de a top10-ben ott van még a Buddy (haver), a Peace (béke), és Hope (remény) név, valamint a Star Trek sorozat legendás űrhajója, az Enterprise is.