Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A nők személyisége az arcukra van írva

2009.03.03. 10:53 Módosítva: 2009.03.03. 10:55
18 hozzászólás

Az arc nem csupán érzelmekről, lelkiállapotról árulkodhat, hanem az egyén személyiségjegyeit is magán viseli – állítják a glasgow-i egyetem pszichológusai, akik kutatásaik eredményét a New Scientist című tudományos folyóiratban tették közzé.

A kutatók a folyóirat olvasói közül választottak ki több mint ezer önkéntest, akiken azt tanulmányozták, hogy az arc mennyit közöl tulajdonosa személyiségéről. A kísérlet alanyaitól egy közeli arcképet kértek és válaszolniuk kellett egy teszt kérdéseire, amelyek a személyiségjegyekkel voltak kapcsolatosak. A képeket a kapott válaszok alapján négy csoportra osztották: a szerencsésekére, a szellemesekére, a vallásosokéra és a megbízhatókéra. Majd e négy kritérium alapján úgy módosították a fotókat, hogy ezek a személyiségjegyek hangsúlyt kapjanak. Ezután úgy párosították a képeket, hogy az ellentétes karakterek kerültek egy párba. Az így előkészített fotókat kellett aztán a honlap 6500 látogatójának megnéznie és a kihangsúlyozott személyiségjegy alapján felismernie.

A kutatók maguk is meglepődtek az eredményeken. A látogatók 70 százaléka tudta azonosítani a szerencsések arcát és 73 százalékuk a vallásosokét, de csak a nők esetében. Férfiarcról csak nagyon kevesen tudták leolvasni korrektül a domináns jegyet. Az okokat keresve a kutatók arra gondolnak, hogy a férfiak, akik részt vettek a kísérletben, talán nem válaszoltak olyan komplett módon a kérdésekre, mint a nők, vagy kevésbé voltak becsületesek. Ezért úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a kutatást, mélyebbre hatoló tesztekkel. Annyi azonban már így is biztos, hogy a külső és az első benyomás többet elárulhat, mint ahogy gondolnánk.