Havasi gyopárral az érelmeszesedés ellen

2009.03.04. 12:28
1 hozzászólás

Új hatóanyag javíthatja a szívkoszorú áthidaló műtétek (bypass) tartósságát. Innsbrucki kutatók olyan hatóanyagot nyertek ki a havasi gyopár gyökeréből, amely forradalmasíthatja az érrendszeri megbetegedések kezelését. Az ötlet már szabadalmaztatás alatt van, és tovább kívánják fejleszteni, hogy piacra kerülhessen. A projektet az osztrák gazdasági minisztérium százharmincezer euróval (40 millió forint) támogatja.

Az innsbrucki egyetem gyógynövényekkel foglalkozó részlegén Hermann Stuppner kutatótársaival a legkorszerűbb fitokémiai módszerekkel kutatja a gyógyászatban hasznosítható természetes anyagokat. Különös figyelmet szentelnek az osztrák és az ázsiai népi gyógyászat hagyományos gyógynövényeinek.

Sejttenyészetek elemzésénél a havasi gyopár egyik alkotóeleme, a leoligin hatékonyan akadályozta meg a véredények belső falának megvastagodását. A véredények falának megvastagodása az egyik legfőbb okozója a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, és az érelmeszesedés, a nyugati világ leggyakoribb halálokának előfutára. Az ereken történő sebészeti beavatkozások, mint például a bypass műtéteknél is döntő szerepet játszanak ezek a megvastagodások. Az innsbrucki kutatócsoport eredményeit egereken végzett vizsgálatokkal tudta igazolni.

A leoligin egyedülálló képessége révén a véna-bypass műtéteknél az érfal nem kívánatos megvastagodását felére sikerült csökkenteni a kezeletlen egerekhez képest. A természetes anyagot az teszi egyedülállóvá, hogy az eddig alkalmazott gyógyszerekkel ellentétben nem támadja meg az ér belső falát, és a már létező megvastagodások mértékét is csökkenti.  • Hírek
  • Személyi kölcsön