Auguszta
-4 °C
2 °C

Tovább él, aki mozog

2009.03.06. 12:32
2 hozzászólás

Az ötven éves kor fölött elkezdett rendszeres testgyakorlás is jelentős egészségügyi előnyöket hozhat a férfiaknak - közölték svéd kutatók pénteken. A tanulmányban 2205 svéd férfi egészségi állapotát követték nyomon több mint húsz éven át, ötven éves koruktól fogva.

Megállapították, hogy az első évtized nem hozott változást a korai halálozási arányban azokhoz képest, akik nem változtattak életmódjukon. Tíz év elteltével azonban már jelentkeztek a fizikai tevékenység pozitív hatásai - írta Liisa Byberg, az Uppsalai Egyetem kutatója munkatársaival a British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A vizsgálat kezdetekor az önkénteseket kis, közepes és nagy aktivitású csoportokba osztották.

Nagy aktivitásnak számított a heti legalább három órányi erőteljes sport vagy kerti munka. A közepes aktivitású csoportba kerültek azok, akik rendszeresen sétáltak vagy kerékpároztak, míg a többiek mozgásszegény életmódot folytattak korábban.

Öt év elteltével azt találták a kutatók, hogy a halálozási arány az ötven alatt is aktív csoportban volt a legkisebb, míg a korábban alig mozgó csoportban a legnagyobb.

Tíz év elteltével azonban azoknál, akik ötven körül elkezdték a rendszeres fizikai tevékenységet, hasonló volt a halálozási arány, mint a korábban is aktív férfiaknál.