Gerzson
-3 °C
3 °C

A gyerekházasság súlyos egészségügyi teher

2009.03.10. 12:32
7 hozzászólás

A gyermekházasság súlyos egészségi és társadalmi teher az indiai nőkön, de demográfiailag az egész világra negatív hatást gyakorol, hívták fel szakemberek a figyelmet a Lancet című tekintélyes brit orvosi lap keddi számában.

Indiai és amerikai közegészségügyi szakértők 2005-2006-ban csaknem 23 ezer 20-24 éves olyan nőt vizsgáltak meg, akik földrajzilag és társadalmilag egész Indiára reprezentatívak. A nőknek csaknem fele (44,5 százaléka) már 18. éves korára férjezett volt. Indiában 1978 óta ez a nagykorúság határa a lányok számára, a fiúk a 21. évük betöltésekor válnak nagykorúakká. Ezeknek a nőknek több mint egyötöde (22,6 százaléka) már 16 éves kora előtt, 2,6 százaléka pedig 13 éves kora előtt ment férjhez.

A még gyermekként férjhez adott nőknél 37 százalékkal gyakoribb volt, hogy az első szülésük előtt nem alkalmaztak fogamzásgátlást. Körükben 7-szer gyakoribb volt a 3 vagy több szülés. Háromszor gyakrabban fordult elő, hogy két szülésük között 24 hónapnál rövidebb idő telt el.

A gyermekként férjhez adottak között a nagykorúként házasodottakhoz képest több mint kétszer annyian voltak azok, akiknek nem is egy nem kívánt terhességük volt. Csaknem 50 százalékkal magasabb volt náluk a terhességmegszakítás, és 6-szor gyakoribb a sterilizáció.

A gyermekkorban házasodottaknál gyakoribbak voltak a szülés közbeni sérülések, terhességi komplikációk és szülés közbeni halál. Egy korábbi, 1998-1999-es tanulmányban az a becsült adat szerepelt, hogy Indiában a 20-24 éves nők fele volt férjhez adva még gyermekkorában. Ebből az újabb tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy Indiában a gazdasági fejlődés ellenére sem lett kevesebb a gyermekházasság.

A tanulmánnyal együtt a Lancet közzétette egy bombayi demográfiai szakértő kommentárját, aki azt írta, hogy a gyermekházasságnak nagy szerep van az indai népességrobbanásban, és ennek hosszú távon nemcsak a nők egészségére és a szegénységre, hanem az egész emberiségre nézve is negatív hatásai vannak.