Auguszta
-4 °C
2 °C

Legyen modern az MTA

2009.03.10. 12:00 Módosítva: 2009-03-10 12:09:36
2 hozzászólás

A parlamenti pártok támogatják a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) szóló törvény módosítását, amelynek általános vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben. Az előterjesztés célja, hogy az akadémia modern, európai kutatóhálózatként működjön.

A folytatódó általános vitában Magda Sándor (MSZP) elmondta, reméli, hogy az MTA lesz az, amely megtalálja azokat az irányokat, amely kivezeti az országot a kátyúból.

Szerinte az előterjesztés elfogadása után az akadémia nem kényszerül arra, hogy a stratégiai kérdések eldöntésével közgyűléstől közgyűlésig várakozzon. Tatai-Tóth András (MSZP) szerint a törvényjavaslat megfelelő garanciákkal, a felelősség tisztázásával az MTA mindenkori elnökét olyan helyzetbe hozza, hogy gazdálkodhat az akadémiának adott állami vagyonnal. Gógl Árpád (Fidesz) jó elemnek tartotta, hogy kötelezettségek pontos leírása szerepel a javaslatban. Azt viszont kifogásolta, hogy megváltoztatták az MTA bevonását a döntések előkészítésébe, ezt ugyanis szerinte nem lehet pótolni egy miniszterrel.

Horváth János (Fidesz) a nemzetközi példák figyelembevételét javasolta az MTA-nak. Mint mondta, nem kell mindig feltalálni a spanyolviaszt. Hozzátette: a magyar tudósok annyi mindent "megláttak már a világban", elegáns dolog tehát szerénynek lenni. Turi-Kovács Béla (Fidesz) szerint át kell gondolni, elégséges-e, hogy tárca nélküli miniszter felel ezért a területért. Az elnöklő Áder János az általános vitát lezárta, a részletes vita a következő ülésen lesz.