Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Fogselymet használnak a majmok

2009.03.11. 11:55 Módosítva: 2009.03.11. 11:57
6 hozzászólás

Japán tudósok megfigyelték, hogy thaiföldi majmok fogtisztításra tanítják a kicsinyeiket. Ez azt bizonyítja, hogy a főemlősök tanítják és tanulják az eszközhasználatot - adta hírül az AFP francia hírügynökség szerdán a kutatásvezetőre hivatkozva. Maszataka Nobuo, a Kiotói Egyetem főemlőskutatója meglepőnek nevezte a tapasztaltakat, mert a tudomány eddigi állása szerint csak az ember képes tanítani az eszközhasználatot.

Maszataka csoportja Bangkok közelében hosszú farkú makákók egy 250 tagú kolóniáját tartotta megfigyelés alatt. Külön vizsgáltak 7 nőstényt a kicsinyeikkel. Számolták, hogy a nőstények milyen gyakran tisztították fogközüket hajszálcsomókkal. A kutatók azt figyelték meg, hogy az anyamajmok nagyjából kétszer olyan gyakran tisztították a fogukat, és láthatóan alaposabban, ha a kölykök nézték őket. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az anyák tudatosan tanították a kicsinyeiket a „fogselyem” használatára.

Maszataka azonban felhívja a figyelmet, hogy ez egyelőre hipotézis. A kutatócsapat most a kölykökre akar összpontosítani, és ki akarja deríteni, hogy az anyák viselkedése csakugyan segíti-e a kicsinyeket a fogtisztítás elsajátításában.