Auguszta
-3 °C
2 °C

A fokhagyma nem jó a magas koleszterinszintre

2009.03.12. 15:28 Módosítva: 2009-03-12 15:29:47
14 hozzászólás

40 év felett 10-ből 7 embernek magas a koleszterinszintje Magyarországon, de a népesség felének is az ajánlott 5 mmol/l feletti az értéke. Mindez azért veszélyes, mert a magas koleszterinszint az egyik, ha nem a legfőbb oka a legtöbb halált okozó szív-, és érrendszeri betegségeknek. A tapasztalatok szerint a nagy gazdasági társadalmi változások csak tovább rontják a helyzetet, ezért is most, a pénzügyi válság idején hirdette meg csütörtökön az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) az Országos Kardiológiai Intézettel közösen a Le a magas koleszterinnel! elnevezésű kampányt.

Magyarországon évente 70 ezer ember hal meg szív és érrendszeri betegségekben, Európában az összes halálozás fele emiatt történik - mondta Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója a kampányindító tájékoztatón. Pedig ezek a betegségek 70-80 százalékban megelőzhetőek. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis a szív- és érrendszeri elváltozások 53 százalékban az életmód, 19 százalékban a környezeti hatások miatt jönnek létre, és csak kisebb mértékben felelősek a genetikai okok illetve az egészségügyi ellátás hiányosságai - tette hozzá.

Az életmódváltással, az egészségesebb táplálkozással, rendszeres mozgással lehet leginkább csökkenteni a koleszterinszintet, így a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Császár Albert kardiológus főorvos, a Magyar Tudományos akadémia doktora elmondta: a magas koleszterinszintnek nincsenek tünetei, ezért is fontos, hogy az emberek rendszeresen méressék ezt meg.

Fontos tudni, hogy van úgynevezett jó koleszterin és rossz koleszterin, de a kettő együttes értéke nem haladhatja meg az 5 mmol/l értéket, sőt ha más rizikó tényezők is fennállnak (például dohányzás, túlsúly), a 4 alatti az ajánlott érték. A szakorvos kérdésre válaszolva elmondta: 2-3 éve megdőlt az a nézet, hogy a magas koleszterinszint ellen jó a fokhagyma, így továbbra is a leghatékonyabb módszernek csak az egészségesebb életmódot tudja ajánlani.