Bernadett
-2 °C
4 °C

Az elhízott nők nehezebben esnek teherbe

2009.03.13. 12:16
9 hozzászólás

Az elhízott nők nehezebben esnek teherbe még akkor is, ha fiatalok és menstruációjuk szabályos - olvasható abban a tanulmányban, amelyet az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatócsoportja tett közzé a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban.

A szakemberek 2006 februárja és 2007 áprilisa között 96 nő esetét vizsgálták meg, akik egy dél-ausztráliai magánklinikát kerestek fel fogamzási problémákkal.

Petesejtjeik leszívása nyomán a tüszőfolyadékot vizsgálva figyelték meg, hogy az elhízott nők petefészke olyan elváltozásokon megy keresztül, amelyek felelőssé tehetők azért, hogy egy petesejtből a megtermékenyítés után nem lesz embrió.

"Az elhízott nők petesejtjeit körülvevő tüszőfolyadékban gyakori a gyulladás és szokatlanul magas a zsírtartalom, ami hatással lehet a sejt lehetséges fejlődésére. A petesejtek tulajdonságait befolyásolja a petefészken belüli közeg" - magyarázta Rebecca Robker, a kutatás vezetője.

A zsírok megváltoztathatják a petesejt anyagcseréjét, és ez ártalmas az embrió kialakulására. A gyulladás kárt okozhat a petesejtekben, ami hatással van az embrió túlélésére.

Azt már eddig is tudták, hogy az elhízás változásokat okoz a vérzsírban és növeli a gyulladás lehetőségét, ami rossz irányban befolyásolja az ember általános egészségét. Az ausztrál orvosok most arra jöttek rá, hogy ezek a változások a petefészek környezetére is hatással vannak.