Klaudia
-3 °C
3 °C

New Yorkot fenyegeti a felmelegedés

2009.03.16. 12:42
19 hozzászólás

Az átlagosnál csaknem kétszer gyorsabban emelheti meg a globális felmelegedés a tengerszintet az Egyesült Államok észak-keleti partjai mentén, emiatt New Yorkot hurrikánok és viharok veszélyeztetik majd - közölték amerikai kutatók a Nature Geoscience című szaklapban.

Jianjun Yin, a Floridai Állami Egyetem klímamodellezője tanulmányában azt jósolja, hogy az északkeleti partoknál a század végére 21 centimétert emelkedik a tengerszint. Mivel New York városának több területe alig valamivel fekszik a mostani tengerszint fölött, súlyos áradások veszélyeztetik.

Víz alá kerülhetnek a város és környéke alacsonyabban fekvő részei, erodálódhatnak a partvonalak, sérülhet a folyótorkolat egyedülálló ökoszisztémája. A tudósok előrejelzései szerint a sarkvidéki jégtakaró olvadása miatt az óceánok vize egyre beljebb nyomul a szárazföldbe. A Golf-áramlat a trópusokról északra szállítja a meleg vizet, majd Portugália és New York magasságában kettéoszlik, egy része visszafordul délre (a szubtrópusi körforgás), másik része pedig továbbhalad északra. Normális esetben az áramlat Grönlandnál lesüllyed az óceán aljára, és visszatér délre.

Yin és kollégái az Illinois Egyetemen, valamint a Princeton Egyetemen tíz klímamodell számítógépes elemzését végezték el, ezekre alapozzák tanulmányukban közölt megállapításaikat. (MTI)