Ágnes
-1 °C
2 °C

A vikingek összhangban éltek a britekkel

2009.03.17. 09:03
59 hozzászólás

A vikingek, akik a XI. században rohanták le és foglalták el a brit szigeteket, a későbbiekben összhangban éltek a helyi lakosokkal - állítja a Cambridge-i Egyetem kutatója. A történelemkönyvekben a vikingek mint barbár hódítók szerepelnek, akik kifosztották a városokat és megerőszakolták a nőket. Ám a legújabb kutatások szerint a brutális bemutatkozás után a vikingek viszonylagos békében éltek az angolszász és kelta népességgel. Megosztották velük technikai vívmányaikat és e kapcsolatok révén saját kultúrájukat gazdagították. A két közösség együttműködését régészeti leletek, valamint a korabeli nyelv és irodalom tanulmányozása támasztja alá - olvasható a The Daily Telegraph honlapján.

"A köztudatban a brutális kezdet maradt meg, ám ez egy nagyon rövid ideig tartott. A továbbiakban a vikingek településeket építettek és együttműködtek a helybéli lakossággal, asszimilálódtak és sok vonatkozásban befolyásolták ezeket a közösségeket" - hangsúlyozza Máire Ní Mhaonaigh.

Mint rámutatott, mindkét közösség profitált a kapcsolatokból. Ez pozitív példaként szolgálhat a ma emberének arra vonatkozóan, hogy miként tanulhat egymástól két kultúra. A folyamat tanulmányozása történelmi modellként szolgálhat arra nézve, hogy politikai csoportok miként olvadhatnak be egy komplex társadalomba mindkét közösség javát szolgálva ezzel.