Bernadett
-2 °C
4 °C

A túlsúly több évvel megrövidíti az életet

2009.03.18. 09:11
2 hozzászólás

A túlsúly több évvel is megrövidíti az érintettek életét, sok esetben épp olyan veszélyes, mint a dohányzás - állítják brit kutatók, akik a The Lancet angol orvosi hetilapban számoltak be vizsgálataikról.

Az oxfordi egyetem kutatói 57, Európában és Észak-Amerikában folytatott vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek csaknem egymillió ember sorsát követték nyomon 10-15 éven át. Ez alatt a vizsgálat alanyainak egytizede hunyt el. A vizsgálat a testtömeg-indexet (BMI) vette alapul, amit a testsúlyt a méterben mért magasság négyzetével osztva számítanak ki. Túlsúlyosnak azok számítanak, akik BMI-je 25 és 29 között van, a 30 fölötti testtömeg-index pedig elhízást jelez.

A kutatók arra jöttek, rá, hogy a halálozási ráta azok között volt a legalacsonyabb, akinek a testtömeg-indexe 23-24, vagyis a normális érték felső határánál mozgott. A mérsékelten elhízottak, akiknek a testtömeg-indexe 30 és 35 között volt, három évvel kevesebbre számíthattak, mint a normális testsúlyú egyének. A 40 fölötti BMI viszont már egy évtizeddel rövidebb életet jelent, vagyis az elhízás ugyanolyan rizikófaktort jelent, mint az egész életen át tartó dohányzás.

"A mérsékelten elhízott emberek esetében a normális testsúlyú egyénekkel szemben 50 százalékkal magasabb a valószínűsége az idő előtti elhalálozásnak" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Gary Whitlock, az oxfordi egyetem epidemiológusa. Ismertetése szerint az elhízott embereknél kétharmaddal nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktusban, vagy stroke-ban hunynak el. Négyszer magasabb a rizikója, hogy diabéteszben, veseelégtelenségben, vagy májbetegségben halnak meg, és egyhatoddal nagyobb, hogy rosszindulatú daganat miatt távoznak az élők sorából. (MTI)