Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gerincvelő stimulálásával gyógyítják a Parkinsont

2009.03.20. 14:57 Módosítva: 2009-03-20 15:12:51
0 hozzászólás

Az agyba ültetett eszközöknél veszélytelenebb gerincvelői stimulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók. Amikor a Duke Egyetem orvosi központjának a munkatársai a csaknem mozgásképtelen egereken és patkányokon tesztelt eszközre rákapcsolták az elektromosságot, a rágcsálók szinte azonnal normálisan futkosni kezdtek. Hamarosan selyemmajmokkal folytatják az állatkísérleteket.

Krónikus fájdalomtól szenvedő embereknél már alkalmazzák azt a gerincvelői stimuláló eljárást, amikor a beültetett eszköz apró elektromos áramütéssel blokkolja a "nagyon fáj" üzeneteket, amelyek az agyból indulnak vagy oda tartanak. A Parkinson-kórnál az izommozgások kontrolljában résztvevő kémiai ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése sérül. Ennek következtében megkergül az agyi jelátadás, a végtagok egyre erősebben remegnek, időnként megmerevednek. A betegség kezdetén általában gyógyszeres terápiát alkalmaznak, súlyos esetekben pedig agyi stimulátor beültetésével próbálják a motoros kontrollt javítani.

Az amerikai kutatócsoport kevésbé invazív technikát keresett, amikor a kísérleti állatok gerincéhez apró vezetékeket csatolt, majd rákapcsolta az elektromosságot. A rágcsálók 26-szor aktívabbak lettek, és mozgásuk másodpercek alatt láthatóan javult.

Egyre több adat támasztja alá, hogy a Parkinsonos mozgászavarokban szerepet játszik egy oszcillációnak nevezett folyamat, melyet az agyi aktivitás ritmusos hullámzása jellemez. Ha ezt a hullámzást enyhe elektromos áramütéssel megszakítják, visszaállhat az agysejtek kisülésének összhangja, amely a normális mozgáskoordinációhoz szükséges.