Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Egyre több a nanorészecske a kozmetikumokban

2009.03.24. 10:33
4 hozzászólás

Március 23-án tárgyalták Strasbourgban Dagmar Roth-Behrendt (német, szocilaista) EP képviselőnő kozmetikai termékekről szóló jelentését. A parlamenti vitában Olajos Péter néppárti európai parlamenti képviselő is felszólalt a nanotechnológia kozmetikai iparban betöltött fontos szerepét hangsúlyozva. A képviselő kiemelte, hogy a nanotechnológiának köszönhetően néhány év alatt soha nem látott lehetőségek és távlatok nyíltak meg a kozmetikai iparágban. "Míg 2006-ban a kozmetikumok 5%-a tartalmazott nano-összetevőket, mára ez a szám meg is duplázódhatott" - fogalmazott.

Olajos emlékeztetett rá, hogy a nanotechnológia koránt sem új találmány, hiszen 4000 éve használjuk, igaz tudatosan csak 20 éve figyelünk rá. Emellett fontosnak nevezte, hogy kellő óvatossággal kezeljük ezt a kérdést, nem lassítva a felfedezéseket illetve azok alkalmazását, és figyelve az egészségügyi veszélyekre is. A lehetséges veszélyek elleni védekezésre differenciált, kockázat alapú megközelítést javasolt, hiszen mint mondta, vannak nano-alkalmazások és -termékek, melyeket az emberek közvetlenül használnak - ilyenek például a ruhák, ételek és a kozmetikai termékek is - melyek esetében kellő körültekintés nélkül az emberek szó szerint a bőrükön fogják megtapasztalni az esetleges káros következményeket. A politikus éppen ezért kiemelte a gyártók alapvető felelősségét, valamint a megfelelő és részletes címkézés szerepét, hogy az emberek tudják, milyen készítményeket használnak. Az iparág méreteinek érzékeltetéseként Olajos elmondta, hogy a kozmetikai ipar bevétele az Európai Unióban évi 65 milliárd euró, a 3000 vezető európai kozmetikai cég egyike pedig csak kutatás-fejlesztésre 450 millió eurót költ évente és közel 3000 tudóst, kutatót foglalkoztat.

"Ahhoz, hogy a saját magunk okozta világproblémákból kilábalhassunk, szükségünk van a nanotechnológiára, így nyugodt szívvel fogok igennel szavazni erre a jogszabályra. De sohase felejtsük el, hogy minden érmének két oldala van." - zárta felszólalását a képviselő, megköszönve a jelentéstevők munkáját.  • Bérelnék
  • Hírek