Bernadett
0 °C
4 °C

Ír bevándorlók tömegsírját fedezték fel Philadelphiában

2009.03.25. 08:50
7 hozzászólás

Vélhetően annak az ötvenhét 19. századi ír bevándorlónak a földi maradványait fedezték fel Philadelphiában, akik kolerában pusztultak el néhány héttel azután, hogy elszegődtek a pennsylvaniai vasútépítkezésre, illetve lehetséges, hogy némelyiküket egyszerűen lemészárolták.

Az Immaculata Egyetem kutatóinak évek óta tudomása volt az 57 bevándorlóról, akik 1832 augusztusában haltak meg, ám képtelenek voltak megtalálni végső nyughelyüket. A múlt héten viszont a Philadelphia egyik elővárosában fekvő egyetem közelében emberi csontokra bukkantak, amelyek az ír bevándorlóké lehettek. Eddig két koponya és több tucat csonttöredék került elő. A kutatók reményei szerint ennek révén megállapíthatják az írek személyazonosságát, és megadhatják számukra a végtisztességet.

Az erdős területet, ahol az emberi maradványokra leltek, Duffy-irtásnak nevezik. Philip Duffy után nevezték el, aki ír bevándorlókat alkalmazott a philadelphiai vasútépítkezésekre. Az ír munkások állítólag kolerában haltak meg, ám a kutatók szerint némelyiküket egyszerűen megölték. Sokuk nem részesült orvosi ellátásban, amit a történészek az ír katolikusokkal szembeni előítéletekkel magyaráznak. Az elhunytakat jelöletlen sírba temették.

Pennsylvania állam 2004-ben emlékművet állíttatott ezen a helyen, amelynek felirata szerint betegségekkel és halállal kellett szembenézniük a 19. században az országba érkező ipari munkásoknak. A kisebb-nagyobb kolerajárványok általánosok voltak abban a korban, amikor kevés ember volt tisztában a higiénia és a tiszta ivóvíz fontosságával. (MTI)