Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Őseink több hullámban érkezhettek Afrikából

2009.03.26. 13:16
9 hozzászólás

Több hullámban vándoroltak ki a modern ember ősei az afrikai kontinensről - erre a következtetésre jutott egy ausztriai kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelentette meg.

Számos tudományos feltevés született arról, hogy mikor és pontosan hogyan zajlott az a migráció, amelynek során az emberelődök benépesítették a többi kontinenst. A Gerhard Weber paleoantropológus által vezetett Virtual Anthropology nevű kutatócsoport a korai modern ember, a neandervölgyi és a még korábban élt Homo erectus koponyáiról készített összesen kétszáz háromdimenziós digitális modellt, majd ezeket a számítógépen ötszáz mérési pont alapján összehasonlította. A kutatók meglepetésére az derült ki, "hogy a korai modern ember koponyái sokkal inkább különböznek egymástól, mint a két korábbi emberelődéi" - mondta Gerard Weber.

Weber és kollégái ebből arra következtetnek, hogy az Afrikából származó korai modern ember egynél több populációja lehetett a mai ember őse.

"Egyetlen kivándorlási hullám helyett az elmúlt százötvenezer év alatt több ilyen hullám indulhatott útjára Afrikából" - állítja Weber. Lehetséges, hogy ezek során nem csupán a Közel-Keleten át vezető utat választották, hanem a Gibraltári-szoroson is átkeltek.