Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Magyarországon nem volt érezhető a Föld Órája

36 hozzászólás

Az összfogyasztásban csak minimális villamosenergia csökkenést mértek
a Föld Órája elnevezésű akció idején, azaz szombat este fél kilenc és
fél tíz között, mondta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. rendszerirányítási igazgatója. Tihanyi Zoltán hozzátette, hogy szombaton egyébként egész nap kevesebb volt az áramfogyasztás az egy héttel korábbinál.

Az előző szombaton este fél kilenc és fél tíz között előző szombaton körülbelül 5000 megawatt áram fogyott, most pedig 4750 megawatt. Egész nap alacsonyabb volt a fogyasztás, így az akcióhoz köthető csökkenés 1 százalék körül alalkulhatott.

Tihanyi szerint a rendszerirányító központ szemszögéből egyébként kockázatot jelent egy ilyen figyelemfelkeltő akció, mert a fogyasztási igények változását követnie kell az erőműveknek. Ennek megfelelően egy ilyen akció ki is billentheti a rendszert az egyensúlyból, éppen ezért az esemény szervezésekor a WWF-vel megállapodtak, hogy ezt figyelembe veszik, tette hozzá.

Az elmúlt napokban egy interneten terjedő lánclevélben azt állították, hogy az akció katasztrofális hatással járhat, az erőművek nem bírják majd a nagy váltást és összeroppannak. A Hoaxkábel már szombaton cáfolta a levél tartalmát, a megszólaló szakértő szerint nem is tudnák ugyanabban a pillanatban lekapcsolni az összes villamos berendezést, egy pár percre széthúzódó ingadozást pedig már képes kezelni az energiarendszer. A magyarországi rendszerüzemeltető, az Országos Villamostávvezeték Zrt. munkatársai is már akkor jelezték, hogy készülnek az eseményre és korrigálják az áramingadozást.

A Föld Órája elnevezésű kezdeményezés 2007-ben Ausztráliából,
Sydneyből indult, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás
veszélyeire. Lényege, hogy fél kilenc és fél tíz
között egy órán keresztül több résztvevő városban lekapcsolják a közvilágítást, neves középületek és műemlékek sötétülnek el egy órára. Emellett az otthonokban is lekapcsolják az elektromos berendezéseket. Tavaly Budapest mellett mindössze négy magyarországi város, illetve falu csatlakozott az akcióhoz, idén 67. Világszerte 88 országban és 4000 városban "kapcsolják le a villanyt" egy órára a Föld Óráján.