Sára, Márió
2 °C
6 °C

Terhességi hormon segíthet a szívelégtelenségen

2009.03.30. 10:10
0 hozzászólás

Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést - állítják amerikai kutatók a Lancet című orvosi folyóirat vasárnapi számában megjelent tanulmányukban.

Terhesség alatt a relaxin elnevezésű hormon hozzájárul a méhnyak ellazításához és megnyúlásához, előkészítve ezzel a szülésre, de természetes értágítónak is tartják, amely elősegíti a vér szabadabb áramlását.

John Teerlink, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 234 idősebb, szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő páciensnek adott intravénásan infúziót, amely vagy a szert tartalmazta, vagy placebót. A gyógyszer alkalmazását biztonságosnak találták, és megállapították, hogy azoknak a pácienseknek, akik ezt kapták az infúzióban, 40 százalékkal javult a kapkodó légzése, míg a kontrollcsoportban lévőknek 23 százalékkal. A tanulmány szerint a szer csökkentette a halálozások és újabb korházi ápolás kockázatát is az alkalmazását követő két hónapban.

"Amennyiben nagyobb tanulmányok is alátámasztják, a relaxin előnyei fontos előrelépést jelenthetnek az akut szívelégtelenséggel jelentkező páciensek kezelésében" - írják a kutatók most közzétett tanulmányukban. A szívelégtelenség a becslések szerint 5,3 millió amerikait érint, a krónikus és gyakran halálos állapotban a szív pumpafunkciója egyre gyengül, a szervekhez túl kevés vér, azaz oxigén jut.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft