Mihály
12 °C
21 °C

Nagy Sándort ábrázoló márványlap került elő Afganisztánban

2009.04.02. 15:13
6 hozzászólás

Feltehetően Nagy Sándor látható azon a feliratos márványlapon, amelyre Afganisztánban, az ősi Baktria területén bukkantak régészeti feltárások során. A márványlapon egy ókori uralkodó látható lóháton, a makedón lovasság élén, a háttérben pedig a gyalogság sorakozott fel - olvasható az Archaeologica hírei között. A felirat valamilyen ősi nyelven íródott, amely egyaránt különbözik a Nagy Sándor korában használatos ógörögtől és óegyiptomitól. Feltételezések szerint a felirat baktriai nyelven íródott.

A balkhi múzeum régészei szerint a baktriai volt Nagy Sándor soknemzetiségű hadseregében a kommunikáció nyelve. A lelet közelében egy ógörög szövegtöredéket is felfedeztek, a régészek feltételezése szerint a márványlapon szereplő felirattal lehet azonos.

Baktria ókori görög királyság Közép-Ázsiában. Fővárosa Baktra (ma Balkh) volt. A görög hódítás előtt a Perzsa Birodalomhoz tartozott. Amikor Nagy Sándor megtámadta a Perzsa Birodalmat, a legyőzött III. Dareiosz nagykirály Baktriába menekült, ahol Bésszosz satrapa (helytartó) meggyilkoltatta. A baktriaiak komoly ellenállást tanúsítottak Nagy Sándorral szemben, ám ő Kr. e. 328-ban leigázta őket. Baktria átvette a görög kultúrát, és félfüggetlen állammá fejlődött, bár elméletileg mindig a Szeleukida Birodalom része maradt.

20%
3290 Ft
2632 Ft
15%
5990 Ft
5092 Ft