Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Szex nélkül szaporodik a termeszkirálynő

2009.04.02. 15:19
4 hozzászólás

A méhek, a madarak, az emberek, és egyáltalán, minden élőlény 99 százaléka ugyanúgy, szex segítségével szaporodik. A maradéknak anélkül is megy. Ehhez a kisebbséghez tartoznak újabban egy bizonyos termeszfaj királynői is.

A föld alatt élő Reticulitermes speratus elnevezésű termeszfaj úgynevezett elsődleges királynői a szaporodás mindkét válfajára képesek - tudósítanak a rovarászok a Science című amerikai szaklapban. Az ivartalan úton előállított termeszcsemetékből többnyire a királynő utódai lesznek, az úgynevezett másodlagos királynők. Azok a kistermeszek viszont, amelyek hagyományos úton, azaz az elsődleges vagy másodlagos királynők és a termeszkirályok nászából születnek, elsősorban dolgozókká vagy katonákká cseperednek.

A most először felfedezett kettős szaporodási stratégiának a mozgatórugója Ed Vargo társszerző szerint nyilvánvaló: "Lehetővé teszi az elsődleges királynőknek, hogy a lehető legtöbb utódot hozzák világra, és a kolónia a lehető leggyorsabban növekedjen." Ugyanakkor megőrzi a genetikai sokféleséget, és kiküszöböli a beltenyésztés hátrányait, mivel a másodlagos királynőknek nincsenek közös génjeik a királyokkal.