Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Minden ötödik amerikai óvodás túlsúlyos

2009.04.08. 08:55 Módosítva: 2009-04-08 08:55:55
0 hozzászólás

Minden ötödik amerikai óvodás túlsúlyos, különösen magas a kövér gyerekek aránya az indián származásúak körében - derült ki az Ohiói Állami Egyetem friss tanulmányából, amelyet a Washington Times kedden ismertetett. Az Egyesült Államokban több mint félmillió négyéves gyerek elhízott, és az indián ősöktől származó óvodások egyharmada esik ebbe a kategóriába. A kövér gyerekek nagyobb arányban fordulnak elő a hispán és a fekete családokban is, mint a fehéreknél. Mint Sarah Anderson, a kutatás vezetője elmondta, meglepő, hogy már ilyen fiatal korban kirajzolódnak az eltérő bőrszínű csoportok közötti testsúlykülönbségek.

Glenn Flores, a Texasi Egyetem dallasi orvosprofesszora figyelmeztetett: ha nem történik beavatkozás, akkor a következő nemzedéknél megnő a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a rákos betegségek és az ízületi bántalmak kialakulásának kockázata. A legkevésbé az ázsiai származású gyerekek vannak elhízva, csak 13 százalékuk túlsúlyos. A fehér óvodások esetében 16 százalékos a mutató, az afroamerikaiaknál 21, a hispánoknál 22 és az indián amerikaiaknál 31 százalék. Az amerikai felmérés szerint az a személy tekinthető elhízottnak, aki több mint 20 százalékkal nehezebb a magassága, kora, neme és testfelépítése szerinti ideális súlynál.

Az ohiói tanulmány nem vizsgálta a gyerekek kövérségének okait. Egyes kutatók genetikai különbségekkel magyarázzák a faj szerinti jelentős eltéréseket, Flores professzor megjegyezte például, hogy a spanyol ajkú és az indián származású lakosság körében gyakoribb a cukorbetegség. Ugyancsak magyarázatként vetődik fel, hogy ezeknél a csoportoknál több a szegény, kevésbé iskolázottak a szülők, és a családok magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak.