Friderika
10 °C
18 °C

Kalóriát éget a barna zsírszövet

2009.04.09. 13:14
4 hozzászólás

Önellentmondásnak tűnhet a kalóriaégető zsír, ám a felnőttek szervezetében található, anyagcserét szabályozó barna zsírcseppek - melyekről korábban úgy vélték, csak csecsemőknél és kisgyerekeknél létezik - éppen ezt teszik, közölték amerikai kutatók csütörtökön.

A testzsír túlnyomó részét kitevő fehér zsírral szemben a "jó" zsír energiát használ fel, kalóriát éget.

Az amerikai New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki számában jelent meg az a tanulmány, amely szerzői elsőként igazolták, hogy a barna zsír felnőttekben is jelen van és aktív szerepet játszik az anyagcserében.

C. Ronald Kahn, a bostoni Joslin Diabétesz Központ munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy megállapításuk új, fontos célpontot jelöl ki az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésére.

A glükóz lebontását gyorsíthatja, ezáltal hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni.

A kutatók úgy találták, hogy a normál vércukorértékkel rendelkező fiatalabb és vékonyabb páciensek testében több a barna zsír, mint az idősebb, testesebb emberekében.

Télen, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

A tanulmányban három éven át 1972 páciens vett részt PET- (pozitron kibocsátáson alapuló tomográfia) vagy CT-vizsgálaton. A nők 7,5 százalékánál, míg a férfiak több mint három százalékánál találtak jelentősebb mennyiségű barna zsírsejtet.

A képalkotó eljárások tökéletlensége miatt ennél csak több lehet a barna zsírsejt a szervezetben, jóllehet kisebb és kevésbé aktív lerakatok formájában. A legtöbb barna zsírsejtet a páciensek nyakában találták a kutatók.

Két személy nyakából vett barna zsírsejtekben egy olyan fehérjére is rábukkantak (UCP-1), amely csak erre a sejtre jellemző.