Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az olívaolaj antioxidánsát

2009.04.09. 07:33
9 hozzászólás

Köztudott, hogy az olívaolaj jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Most portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja ezt a hatást.

Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA elnevezésű antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától. Ezek a vérsejtek különösen érzékenyek az ilyen behatásokra, hiszen oxigént szállítanak.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olívaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek. A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extraszűz olívaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olívaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.