Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Nem eredményesebb a hólyagrák drágább kezelése

2009.04.09. 13:12
0 hozzászólás

Semmivel nem voltak jobban azok a páciensek, akik intenzívebb, drágább kezelést kaptak hólyagrákjukra, mint azok, akik kevesebb procedúrán estek át - közölték amerikai rákkutatók kedden.

A Medicare elnevezésű szövetségi egészségbiztosító - amely idősebb emberek ellátásáért felel - kiadásait és az elért túlélési arányt elemezte hólyagrákosok esetében Brent Hollenbeck, a Michigani Egyetem kutatója.

Megállapította, hogy a túlélési arány nem volt jobb azok körében, akik átlagosan kétszer nagyobb költségű, intenzívebb kezelést kaptak.

A hólyagráknál általában műtéti eljárást, kemoterápiát, sugárkezelést illetve a tuberkulózis elleni BCG vakcinát tartalmazó infúziót alkalmaztak az orvosok. A legyengített tuberkulózis-baktériumokról úgy vélik, valamiképpen arra késztetik az immunsejteket, hogy támadják meg a ráksejteket.

A tanulmányban 20.713 ember szerepelt, akiknél 940 orvos, főként urológusok diagnosztizáltak korai hólyagrákot 1992 és 2002 között. Az alkalmazott terápia intenzitása és költségei alapján négy csoportba osztotta a kutató a pácienseket.

A legkisebb átlagos kezelési költség 2830 dollár (620 ezer forint) volt, a legnagyobb átlagosan 7131 dollár (másfél millió forint). "Az urológusoknak el kellene fogadniuk, hogy a több nem szükségszerűen jobb is" - összegezte Hollenbeck az amerikai Journal of the National Cancer Institute című szaklapban.