Tekla
7 °C
19 °C

Megtalálták az első skótok kőkéseit

2009.04.11. 12:14
10 hozzászólás

A kőkéseket South Lanarkshire környékén, szántáskor fedezték fel a földeken, valószínűleg vadászok használhatták, hogy elejtsék a vadat, feldarabolják a húsát, és kidolgozzák a bőrét, írja a BBC. Feltételezések szerint miután befejeződött a legutolsó jégkorszak, vadászok csoportjai kelhettek át azon a területen, amelyet napjainkban az Északi-tenger borít.

Mike Pitts, a tanulmányt publikáló British Archaeology című régészeti szaklap főszerkesztője szerint ez a brit szigetek legkorábbi lakosaitól származó legészakibb tárgyi emlék. Az eddigi legkorábbi ismert skót tárgyi emlékek Edinburgh közelében kerültek napvilágra, s a Kr.e. 8500-ból származnak.

A kőkések korát kezdetben "mindössze" 5000 évesre becsülték, és csak később ismerte fel a lelet jelentőségét Torben Ballin, az őskori kőeszközök szakértője, valamint Alan Saville, a Skót Nemzeti Múzeum kutatója. Alan Saville feltételezése szerint azon a helyen, ahol a kőkésekre bukkantak, valószínűleg a vadászok átmeneti tábora állhatott. Nyáron a régészek feltárják a területet abban a reményben, hogy más leletek, így cölöplyukak, ásott gödrök is előkerülhetnek.