Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

A kezelt depresszió is növeli a szívelégtelenség kockázatát

2009.04.14. 13:47
0 hozzászólás

A depresszióssá váló szívbetegeknél akkor is nagyobb a kockázata szívelégtelenség kialakulásának, ha antidepresszánst szednek - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Heidi May, a Utah állambeli Intermountain Orvosi Központ munkatársa úgy véli, hogy a depresszió fontos és egyre növekvő kockázati tényezője a szívelégtelenségnek. Korábbi tanulmányok szerint a depresszió háromszor gyakoribb szívinfarktust elszenvedett pácienseknél, sőt kölcsönhatás figyelhető meg: az ilyen betegek körében nagyobb a második szívroham valószínűsége.

A kutatók közel 14 ezer embert vizsgáltak, akiknek szívkoszorúere elzáródott. Egyikük sem szenvedett szívelégtelenségben vagy depresszióban a diagnózis idején. A későbbiekben azonban 1377 embernél fejlődött ki depresszió - számolt be May csoportja az Amerikai Kardiológiai Kollégium folyóiratában. A páciensek állapotát halálukig követték, vagy addig, amíg szívelégtelenség nem alakult ki náluk.

A szívrohamon átesett, nem depressziós páciensek 3,6 százalékánál, míg a depressziósak 16,4 százalékánál fejlődött ki szívelégtelenség. Noha egy részük antidepresszáns gyógyszereket szedett, a kezelés nem befolyásolta az eredményt.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a depressziós szívbetegek nagyobb valószínűséggel hagyják el szívgyógyszereiket, nem tartják be a megfelelő étrendet, és nem mozognak rendszeresen. A depresszió testi változásokat is okoz: csökken a szívritmus, és emelkedik a vérben egyes, rögképződést segítő anyagok koncentrációja.