Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Petesejteket állítottak elő felnőtt egerek őssejtjeiből

2009.04.14. 14:49
0 hozzászólás

Sikerült új petesejteket előállítani fiatal és felnőtt egerek petefészkéből vett őssejtek felhasználásával - közölték kínai kutatók a brit Nature Cell Biology című szaklap vasárnap megjelent számában.
A tudósok úgy vélik, a petesejtek, avagy elsődleges oociták képződése a legtöbb emlősnél, így az embernél is lezárul a születés előtt, számuk nem növekszik.
A Csi Vu által vezetett sanghaji kutatócsoport dolgozatában azt állítja, hogy női ivarvonali őssejteket sikerült izolálniuk öt napos, valamint felnőtt egerek petefészkéből.
Az így nyert sejteket hat hónapig laboratóriumi sejtkultúrában tenyésztették tovább, majd terméketlen nőstényegerek petefészkébe ültették be. A kutatók szerint a kísérleti állatok 80 százalékának ezután természetes párosodással fogant utódai születtek.
Két, a tanulmánytól független szakember fontosnak találja annak megállapításait, amennyiben más kutatások is igazolják az eredményeket.