Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Festett múmiákra bukkantak Egyiptomban

2009.04.15. 08:56
2 hozzászólás

Festett múmiák tucatjaira bukkantak egyiptomi régészek a Kairótól 80 kilométerre dél-nyugatra lévő Fajjúm-oázisban, a legidősebbek korát négyezer évesre becsülik. Az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács által finanszírozott ásatások során az illahuni piramisoktól dél-keletre 53 sziklába vájt sírkamrát fedeztek fel, amelyek szerkezete nagy eltéréseket mutat. Van, amely egyetlen aknából áll, de akad olyan is, ahol elágazik egy folyosó, amely elvezett a második sírkamrához.

A múmiák többsége a középbirodalom (Kr. e. 2061-1786) korából származik. Záhi Havvász, a régészeti tanács vezetője szerint négy, a XXII. dinasztia (Kr. e. 931-725) idejéből származó múmia a valaha felfedezett legszebbek közül való. A fakoporsókba helyezett múmiákat hagyományos egyiptomi színekkel, türkizzel, terrakottával és arannyal festették. Az összes dísz és a feliratok hihetetlenül jó állapotban maradtak fenn, a színek mindmáig nem fakultak ki.

A leletek között van egy sor más koporsómaradvány is, amelyeket a régészek feltételezése szerint a kopt időszakban gyújtottak fel. A régészek találtak 15 festett maszkot, agyagedényeket, valamint amuletteket is. Az archeológusok feltártak egy középbirodalmi halotti templomot, s megtalálták az áldozati táblákat. Az előzetes vizsgálatok szerint a halotti templomot a római uralom idején (Kr. e. 30 és Kr. u. 337) újrahasznosították.