Móric
9 °C
15 °C

A szélütés hátterében genetikai ok is állhat

2009.04.16. 15:13
0 hozzászólás
Az agyi érelzáródás kockázatát jelentősen növelő, gyakran előforduló genetikai különbségeket találtak amerikai kutatók.

Korábban is azonosítottak már olyan géneket, amelyek növelik a szélütés kockázatát, ám egyik sem érintette a népesség olyan széles körét, mint a most fellelt genetikai változatok.

Eric Boerwinkle, a vizsgálatban részt vevő kutatók egyike elmondta, hogy a két pontmutációt a 12-es kromoszómán találták két, a szélütéssel már összefüggésbe hozott gén mellett. Az egyik gén (WNK1) a vérnyomás ellenőrzésében, míg a másik (NINJ2) az agysérülés utáni helyreállításban játszik szerepet.

Kiderült, hogy az egymás mellett lévő két gén szoros kapcsolatban áll a szélütés leggyakoribb formájával, az isémiás stroke-kal is, amelyet az agyi erek elzáródása okoz.

A kutatók a két pontmutációt a DNS láncon a NINJ2 jelű gén közelében azonosították, és úgy vélik, egy-egy változat jelenléte 30 százalékkal növeli az agyi infarktus kockázatát.

Négy, az Egyesült Államokban és Európában lefolytatott nagyszabású genetikai tanulmány adatainak elemzése szerint a fehérek 20 százalékánál, míg a fekete bőrűek 10 százalékánál van jelen legalább az egyik genetikai változat. A hosszabb időn át végzett
felmérésekben 19 ezer ember genetikai kódját elemezték a szív- és érrendszeri kockázatokra összpontosítva.