Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Olcsó koleraoltást fejlesztettek ki Koreában

2009.04.20. 12:15
1 hozzászólás

A fejlődő világ számára dolgozó dél-koreai Nemzetközi Vakcinaintézet (IVI) bejelentette, hogy kolera elleni olcsó védőoltást dolgozott ki, amelyet Indiában már engedélyeztek is. Az új vakcina adagja 1 dollárba kerül, szemben a nemzetközileg szokásos, szájon át adható védőoltással, amelynek adagja 18 dollár. Az IVI egy vietnami oltóanyag módosításával dolgozta ki az új, olcsó vakcinát. A pénzt Bill Gates, volt Microsoft-elnök alapítványa állta, valamint a dél-koreai és a svéd kormány

Az új oltóanyagot az indiai Kalkutta nyomornegyedeiben tesztelték, és a kezdeti eredmények szerint jó védettséget biztosít. A dél-koreai intézet az Egészségügyi Világszervezet adatait idézi, amelyek szerint 2007-ben az egész világon csaknem 178 ezer kolerajárvány tört ki, összesen 4 ezer emberéletet követelve. Az intézet szerint a koleraadatokat mindig alábecsülik, és valójában évente 120 ezer ember hal meg ebben a betegségben.

Az IVI-t az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) hozta létre 1997-ben. Ez az egyetlen nemzetközi intézet, amely kizárólag a világ szegény országai számára fejleszt ki oltóanyagokat.