Dezső
15 °C
28 °C

Új genetikai mechanizmust fedeztek fel a gyerekkori tüdőrák hátterében

2009.04.20. 14:05
3 hozzászólás

Amerikai kutatók egy váratlan genetikai mutációt fedeztek fel, amely a gyerekkori rákok ritka típusát okozza, méghozzá az eddig ismertekhez képest teljesen új mechanizmussal - közölték az Amerikai Rákkutató Társaság találkozóján.

Megállapították, hogy a tüdőrák egy ritka, agresszív formájával küzdő gyerekek a DICER1 jelű gén mutáns változatát hordozzák. Ennek a génnek ellenőrző és szabályozó funkciója van más gének fölött. A rákos gyerekek tüdejében normálisnak látszó sejteket is találtak, amelyek a megfigyelések alapján a génmutáció segítségével rákossá alakítják át a szomszédos sejteket.

Az akár újszülötteknél is jelentkező tüdőrák annyira ritka, hogy évente világszerte mindössze 50-60 esetet diagnosztizálnak. Korai azonosítása és kezelése 90 százalékos gyógyulási arányt hoz. "Ez a mutáció megmutatja, miként fejlődik rossz irányba egy embrió, magzat vagy kisgyerek." - véli Jack Priest, a ritka betegséget nyilvántartó minnesotai nemzetközi szervezet kutatási igazgatója.

A washingtoni Ashley Hill és munkatársai négy család 49 tagjának DNS mintáját elemezték, így találtak rá a DICER1 mutációra. A gén feladata, hogy a nagy molekulákat kisebbekre, úgynevezett mikro-RNS-ekre aprítsa, amelyek más gének szabályzásában játszanak szerepet. A mutációt a beteg gyerekek minden sejtje tartalmazza.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft