Orbán
15 °C
23 °C

Évtizedek múlva zárulhat be az ózonlyuk

2009.04.22. 10:12
23 hozzászólás

Az utóbbi kilenc évben nem növekedett az ózonrétegen az Antarktisz fölött tátongó lyuk, de további évtizedekbe telhet, amíg rendbe jön és bezárul. Erről a következtetésről számolt be a világ minden tájáról összegyűlt tudósoknak az Európai Unió éves földtudományi kongresszusán Bécsben David J. Hofmann, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont éghajlatkutatója, akinek véleménye szerint az ózonlyuk leghamarabb 2065-re zárulhat újra össze.

A stabilizáció ellenére a Déli-sark fölött még nem tapasztalhatók a helyreállítódás jelei, bár a kutató szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-tól elindulhat az összezáródási folyamat. A földszondákkal végzett próbák legalább is ezt mutatják. A beteg nem lesz betegebb - tette hozzá a kutató.

A tudós jó hírként értékeli, hogy a dolgok nem fordulnak rosszabbra, abban azonban nem biztos, hogy a légkör olyan lesz-e, mint volt az ózonlyuk keletkezése előtt. Azt kizárta, hogy a pajzson keletkezett lyuknak bármilyen hatása lenne az éghajlati változásra.

A gázkibocsátásnak az ózonrétegre gyakorolt romboló következményei 2000-re érték el csúcspontjukat, azóta ezeknek az anyagoknak a koncentrációja fokozatosan - évente egy százalékkal - csökken a légkörben.