Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem előzik meg a fájdalomcsillapítók az Alzheimert

2009.04.23. 16:23
2 hozzászólás

Korábbi tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a nem-szteroid gyulladásgátló szerek védelmet nyújthatnak a testi és szellemi leépüléssel járó betegség ellen.  A Neurology című szaklap online kiadásában közzétett kutatási eredmények ennek ellenkezőjét mutatják: a szerek 66 százalékkal növelték az Alzheimer-kór kockázatát.

A követéses vizsgálatban 2736 ember vett részt, átlagosan 75 éves korukban indult a tanulmány, ekkor nem jelentkezett náluk a demencia jele. 351 résztvevő már a tanulmány kezdete előtt rendszeresen szedett ibuprofent vagy naproxent, 107-en pedig a követés 12 éve alatt váltak a szerek használóivá.

A kutatás lezárásáig 476 embernél fejlődött ki Alzheimer-kór vagy a demencia valamely formája. A szakemberek megállapították, hogy a gyulladásgátlókat szedőknél 66 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a leépülés, mint a többieknél.

John Breitner, a Washington Egyetem munkatársa elmondta, hogy tanulmányuk annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a mostani alanyok idősebbek voltak. Az NSAID-k szerepe a betegség kialakulásában vagy késleltetésében azonban még mindig nem tisztázott.

Az Alzheimer-kórt feledékenység, ingerlékenység, szellemi és testi leépülés jellemzi, melyet agy különböző részein található sejtek pusztulása okoz. Ilyenkor úgynevezett amiloid fehérjékből álló plakkok rakódnak le agyban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte 37 millió embert érint a demencia, melynek okozója az esetek többségében az Alzheimer-kór.