Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A menopauza is felelős lehet a szív-és érrendszeri megbetegedésekért

2009.04.24. 13:55
0 hozzászólás

A közhiedelem úgy tartja, hogy a férfiakat jobban fenyegeti a szív- és érrendszer megbetegedése, mint a nőket, ám a statisztikák és a szakemberek szerint ez nem így van. A férfiak és nők 55-60 százaléka is az ilyen jellegű megbetegedések miatt veszti életét Magyarországon.

Komoly probléma, hogy a nők java része nem is tudja, hogy a jól ismert rizikótényezők (a dohányzás, a túlzott alkohol fogyasztás és az egészségtelen táplálkozás) mellett számukra komoly veszélyforrás lehet a változó kor is.

Menopauza idején ugyanis felborul a szervezet hormonháztartása, ami magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulását hozhatja magával. Ez pedig köztudottan a szívinfarktushoz és más hasonló betegséghez vezethet.

A Harc a női szívekért alapítvány májusban induló programja a menopauza ambulanciákon zajlik országszerte. A szakemberek ingyenes szűrésekkel, orvosi és életvezetési tanácsokkal segítik a változó korba lépett nőket - mondta el Dr. Császár Albert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.