Elemér
-1 °C
10 °C

A D-vitamin hatékony ellenszere lehet a prosztataráknak

2009.04.28. 11:57
2 hozzászólás

Hatékony lehet a D-vitamin a prosztatarák kezelésében egy Nagy-Britanniában lefolytatott kísérlet szerint. A D-vitamin bizonyos mennyiségű napi adagja a betegek mintegy húsz százalékánál a felére csökkentette a prosztatarák mutatójának számító PSA-értéket (prosztataspecifikus antigén), írja a British Journal of Urology orvosi folyóirat tanulmánya.

A londoni Imperial College professzora, Jonathan Waxman kísérletvezető elmondta, akkor kezdték el szélesebb körben tanulmányozni a vitamin hatását, amikor egy beteg javulást érzékelt, miután szedni kezdte a felesége által vásárolt vitamint.

Huszonhat prosztatarákos férfiból öt reagált a naponta adagolt D2-vitaminra. Közülük kettőnél a PSA-érték a felénél kevesebbre csökkent, másik két betegnél 25-50 százalékkal csökkent az érték, egyiküknél pedig kevesebb mint 25 százalékkal. Az egyik betegnél a hatás 36 hónapon keresztül érvényesült.

Waxman professzor szerint a D-vitamin alapú terápia "hatékony", és nagyon jól tolerálják a betegek: nincsenek jelentős mellékhatásai, és jó kiegészítő kezelés lehet. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy a D-vitamin ellenáll az androgén hormonok receptorhatásainak. Ezeket a receptorokat az androgén vagy más néven férfi nemi hormonok - ilyen a prosztatarák kialakulásában szerepet játszó tesztoszteron hormon - stimulálják.

A Cardiffi Egyetem professzora, Malcolm Mason szerint "lelkesítőek" az eredmények, de még több próbára van szükség a hatékonyság ellenőrzésére.