Móric
9 °C
15 °C

Szerdán van az immunológia nemzetközi napja

2009.04.28. 11:54
0 hozzászólás

Április 29. az immunológia napja, amelynek megtartását 2004-ben kezdeményezte az Európai Immunológiai Társaságok Szövetsége (EFIS). A nap célja, hogy felkeltsék a tudományos és politikai döntéshozók figyelmét, illetve a közérdeklődést a gyakran alábecsült jelentőségű immunológia iránt.

Az immunológia a latin "immunitas" szóból ered, amely eredetileg adótól, közterhektől való mentességet, átvitt értelemben pedig védettséget jelent. Már az ókorban megfigyelték, hogy azok az emberek, akik egy járvány korábbi változatából kigyógyultak, újabb járvány esetén anélkül tudták ápolni a betegeket, hogy másodszorra is megbetegedtek volna. A XIX. század végén kialakult immunológia az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ága, amely biológiai értelemben a szervezet integritása megőrzésének folyamataival és az idegennek felismert anyagok elleni védekezés mechanizmusaival, orvosi szempontból tekintve az immunrendszerrel összefüggésbe hozható betegségek eredetével és gyógyításával foglalkozik.

Az immunrendszer védelmet nyújt a különböző kórokozók - vírusok, baktériumok, gombák, paraziták - ellen. E bonyolult biológiai folyamatokban számos vér- és nyiroksejt, illetve molekula vesz részt, amelyek között az immunreakciók során többirányú kapcsolat, kölcsönhatás alakul ki. Az így létrejövő immunválasz vezet a szervezet számára idegen és káros anyag elpusztításához. Az influenza, a rák, az allergia, a gyulladásos izületi betegségek, az AIDS mind a szervezetünket a fertőzésektől és daganatos elváltozásoktól megvédő immunrendszer nem megfelelő működése miatt alakulhatnak ki. Az öröklötten hiányos immunrendszerrel születő emberek védtelenek a fertőzések ellen, míg a túlzott immunválasz a szervezet saját szöveteinek megtámadásához, autoimmun kórképekhez vezet.

Az orvostudomány egyik legjelentősebb sikere, a fertőzések elleni védőoltások bevezetése az immunválasz szándékos kialakításán alapszik. Ennek köszönhetően Európában már nem jelent fenyegetést a himlő, a mumpsz, a rubeola, a diftéria, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás. Az immunizálás évente életek millióit menti meg, megelőzi a fertőző betegségek által okozott rokkantságot és halálozást a kezelés költségeinek töredékéért.

Amerikai kutatók érdekes megfigyelése szerint az eddig feljegyzett legpusztítóbb, 1918-as influenza világjárvány, a mintegy 50 millió áldozatot szedő spanyolnátha túlélőinek antitestjei még mindig védelmet nyújtanak a halálos vírus ellen.

Az életmódnak is szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, így például az alvás mennyiségének is. Alvás közben a test immunválasza javul, erőre kap, kutatások is alátámasztották már, hogy az alvás sejtszinten erősíti az immunrendszert.

Április 29-én egész Európában immunológiai rendezvényeket szerveznek, hogy a nagyközönség is megismerhesse a tudományterület jelentőségét, felfedezéseit, kihatásait más tudományokra és mindennapjainkra. Hazánkban a rendezvényeket a Magyar Immunológiai Társaság koordinálja.