Jenő
-3 °C
6 °C

A férfiak öregedését vizsgálják

2009.04.29. 07:11
3 hozzászólás
Több száz férfit vizsgálnak Európa-szerte, hogy megismerjék az öregedési folyamatot, a kutatások közben sok betegséget felfedeztek.

Befejeződéséhez közeledik a nyolc európai országban 400-400 önkéntes bevonásával indult program, melynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése; a hazai kutatásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nőgyógyászati klinikáján végzik.

Néhány héten belül az utolsó önkénteseken is elvégzik a kutatási program részét képző vizsgálatokat - mondta Bártfai György, az SZTE professzora az első hazai részeredményekről kedden Szegeden rendezett tanácskozáson.

A program első fázisában az önkéntesektől vért vettek, hormonális és antropometriai méréseket végeztek, és a résztvevőkkel számos kérdőívet tölttettek ki, amellyel a táplálkozási és szexuális szokásokat és a kognitív funkciókat vizsgálták. A kutatási program második, most befejeződő szakaszában három év elteltével, ugyanezekkel az önkéntesekkel megismételték a vizsgálatokat.

A keddi szegedi konferencián elhangzott, az összehasonlító tudományos eredményeken kívül a vizsgálatoknak a programban résztvevő férfiakat érintő konkrét egészségügyi haszna is volt. Az eddig értékelt 346 vérminta közül 67 páciens esetében mutattak ki kóros eltéréseket. A legtöbb - összesen 34 férfi esetében - valamilyen zsíranyagcsere-problémát fedeztek föl, 24 páciensnél májfunkciós zavarokat találtak, többeknél mértek kórosan magas vércukorszintet, s voltak olyan betegek is, akiknél rosszindulatú prosztataelváltozást derítettek föl.

Az Európai Unió támogatásával hét éve indult kutatási programban nyolc európai országból 400-400 véletlenszerűen kiválasztott 40 és 80 év közötti férfit vizsgálnak meg. A programban Magyarországon kívül még egy kelet-közép-európai ország, Lengyelország vesz részt, folynak kutatások Észtországban és Svédországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, valamint Olaszországban és Spanyolországban.

A hamarosan lezáruló program nemcsak arról ad pontosabb képet, miként zajlanak a férfiak öregedési folyamatai, hanem az is kiderül, milyen esetleges különbségek vannak az egyes országok között.