Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Szingapúri-magyar finanszírozás négy élettudományi kutatási projektnek

2009.04.29. 10:31
0 hozzászólás

A Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség (A*STAR) és a magyar Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) négy élettudományi kutatási projekt támogatásáról hozott döntést az április 23-án tartott, második szingapúri-magyar szimpóziumon. A projektek szingapúri és magyar kutatók együttműködése révén valósulnak majd meg.

A nyertes projekteket az NKTH összesen 244 millió forinttal támogatja. A győztes pályaműveket az első, 2008 márciusában tartott tanácskozást követően kiírt pályázatra beérkezett 23 projektjavaslat közül választották ki.

A támogatott projektek a rákgyógyászat, az őssejt-kutatás, az agyvérzéses betegek rehabilitációja és az irányított gyógyszerbevitel területén célozzák meg új, a legmodernebb élettudományi technológiákon alapuló eredmények kutatását és hasznosítását.

Csopaki Gyula, az NKTH elnöke elmondta: "Délkelet-Ázsia egy fontos terület, ahová - tradicionális partnereink, mint például Japán, India vagy Kína - szeretnénk kiterjeszteni kapcsolatainkat. Szingapúrban adottak a feltételek ahhoz, hogy közös kutatás-fejlesztési projekteket indíthassunk az itteni kutatókkal; a helyi kormányzat pedig elkötelezett annak érdekében, hogy az országot a világ egyik legfontosabb tudományos és technológiai központjává tegyék."