Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nyolcvan éve került elő a pekingi ember

2009.05.08. 09:18
3 hozzászólás

Rövidesen újrakezdik az ásatásokat a Peking közeli Csoukoutienben, ahol 80 évvel ezelőtt a pekingi ember néven elhíresült, 750 ezer éves Homo erectus koponyamaradványaira bukkantak. A kínai fővárostól 48 kilométerre lévő barlangrendszerben Johann Gunnar Andersson svéd tudós 1921-ben fedezte fel az ősember használati eszközeinek maradványait. Az ígéretes lelőhelyen ettől kezdve szinte megállás nélkül zajlottak az ásatások.

A pekingi emberből először egy zápfog került a felszínre, majd nyolc évvel később, 1929. december elsején Pej Ven-csung kínai régész egy 40 méteres hasadékból hozta felszínre az ősember koponyatetőcsontját, amelynek alapján az egykor itt élt előember fejlettségi szintjére is következtetni lehetett.

A Csoukoutien környéki barlangrendszerben negyven pekingi ember több mint kétszáz csontmaradványa került a felszínre. A 100 ezer darabból álló leletcsoportban atkőszerszámoktól, velemint 98 emlős és 62 madár csontmaradványait is megtalálták.

A tervek szerint legkésőbb júliusig azon a helyen kezdik újra az ásatásokat, ahol 1937-ben a japán megszállás miatt felfüggesztették. A pekingi ember megtalálásának 80. évfordulóján a barlang nyugati felében kezdődne a feltárás. 

A Homo erectus, azaz a felegyenesedett ember jellemvonásait a pekingi ősemberekről mintázzák. A megkövesedett emberi csontmaradványok legértékesebb darabjait nem sokkal a csendes-óceáni háború kitörése előtt biztonsági okokból az Egyesült Államokba kívánták szállítani. A faládákba csomagolt leleteknek a szállítás során nyomuk veszett és az azóta sem kerültek elő. A világörökségek listájára 1987-ben felkerül csoukoutieni barlangrendszer szakértők szerint még sok meglepetést tartogathat, ugyanis a gazdag lelőhely egyharmada teljesen érintetlen maradt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek